Întâlnire între miniștrii de externe din Armenia și Azerbaidjan. Blinken i-a pus față în față
Secretarul de stat american Antony Blinken a îndemnat la „o pace durabilă” între Armenia și Azerbaidjan, în timp ce diplomatul american de top i-a reunit pe miniștrii de externe ai celor două națiuni pentru prima lor întâlnire în persoană de la izbucnirea violențelor de săptămâna trecută.
Conflict între Armenia și Azerbaidjan
Blinken i-a primit luni pe ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan și pe ministrul azer de externe Jeyhun Bayramov la un hotel din New York, în marja Adunării Generale anuale a Organizației Națiunilor Unite.
A fost prima întâlnire față în față a miniștrilor de externe de la cele două zile de bombardamente de săptămâna trecută.
Blinken s-a declarat „încurajat” că nu au existat violențe timp de câteva zile. „Un angajament diplomatic puternic și durabil este cea mai bună cale pentru toată lumea”, a declarat el înainte de întâlnire.
„Există o cale către o pace durabilă care rezolvă diferendele prin diplomație. Statele Unite sunt pregătite să facă tot ce pot pentru a sprijini aceste eforturi. Și le sunt recunoscător ambilor mei colegi pentru că se află astăzi aici pentru a continua această conversație.”
Întâlnirea a avut loc la doar o zi după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Armenia și a condamnat atacurile azerilor, atrăgând plângeri din partea Baku.
„Acuzațiile nefondate și nedrepte formulate de Pelosi împotriva Azerbaidjanului sunt inacceptabile”, a declarat ministerul de externe al țării într-o declarație. „Aceasta este o lovitură serioasă pentru eforturile de normalizare a relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan”.
Bilanțul victimelor, enorm
Consiliul de securitate națională din Armenia a revizuit bilanțul victimelor luptelor de săptămâna trecută de la 136 la 207 morți, ducând numărul total de decese de ambele părți la 286.
O încetare a focului a intrat în vigoare miercuri, după izbucnirea violențelor, care a marcat cea mai gravă izbucnire de când Armenia și Azerbaidjanul au purtat un război de șase săptămâni pentru regiunea Nagorno-Karabah în 2020.
Cele două foste țări ex-sovietice au fost blocate într-un conflict vechi de zeci de ani în legătură cu Nagorno-Karabah, o enclavă de etnie armeană din Azerbaidjan care se află sub controlul forțelor de etnie armeană susținute de Armenia de când un război separatist din această regiune s-a încheiat în 1994.
Armenia și Azerbaidjanul au făcut schimb de acuzații pentru ultima rundă de bombardamente, autoritățile armene acuzând Baku de agresiune neprovocată, iar oficialii azeri spunând că țara lor a răspuns la atacurile armenești.
Vorbind înainte de întâlnirea de luni de la New York, ministrul azer de externe Bayramov a declarat că țara sa este „mulțumită de nivelul relațiilor” cu SUA.
Bayramov a mai spus că discuțiile sale directe cu omologul său armean, Mirzoyan, nu au fost neobișnuite. „Suntem întotdeauna deschiși pentru întâlniri”, a spus el.